БГНЕС Промените в бюджета бяха одобрени в Съвета за тристранно сътрудничество. Сметката

...
БГНЕС
Промените в бюджета бяха одобрени в Съвета за тристранно сътрудничество. Сметката
Коментари Харесай

Тристранката с важни решения около актуализацията на бюджета

 БГНЕС Промените в бюджета бяха утвърдени в Съвета за тристранно съдействие. Сметката на финансовия министър е, че до края на годината в хазната ще влязат 2 милиарда лева повече от авансово заложеното. Затова страната може да си разреши да похарчи 1,8 милиарда Парите отиват за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лева, преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лева, както и за поддръжка на бизнеса – 430 млн.лв., посочва NOVA.

Основният мотив за преизчислението на финансовата рамка за годината е предстоящата нова COVID вълна. Затова и акцент ще са парите за опазване на здравето в размер на 355 млн. лева, както и 575 млн. за нарастването на пенсиите. Парите щели да бъдат обезпечени от по-добра събираемост на налозите. Дефицитът ще бъде сгънат от 3,9 на 3,6 на 100.

" И трите бюджета бяха подкрепени кардинално от Националния съвет за тристранно сътрудничество с дребни бележки по повод бюджета на НЗОК, които ще бъдат конкретизирани през днешния ден следобяд на изключително съвещание на Надзорния съвет на Касата. Това, което служебното държавно управление предлага, е да може страната до края на годината на действа обикновено в границите на приходите, които ще бъдат акумулирани в допълнение в държавния бюджет. Идеята е да не допуснем превишаване на недостига, а противоположното – той да се понижи с 0.5% ", сподели след съвещанието общественият министър.

По думите му допълнителните доходи идват от по-голямата събираемост от налози, акцизи и здравноосигурителни вноски.

" Увеличението, което се предлага, е в границите на рационалното при залагане на съответните ограничавания при следваща Коронавирус вълна. Предвиден е задоволителен запас, за да бъдат обезпечени както бизнесът, по този начин и жителите, тъй че да не изпаднат в състояние, в което да бъдат застрашени техните приходи и оцеляване в идващите месеци. Има покачване в съвсем всички бюджети. В политиката за опазване на здравето е заложено такова, което да може да поеме заплащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в региона на обществената политика. Знаете за предлаганото преизчисляване на пенсиите, заложени са и финанси за други обществени заплащания ", съобщи Донев.

Финансовият министър акцентира, че актуализацията е направена при допускане за тежка Коронавирус рецесия, каквато имахме през ноември и декември предходната година. Плащанията, които са нужни и към бизнеса, и към здравната система, също са съобразени с подобен сюжет. " Ако няма сериозна рецесия, те ще бъдат по-малки, само че в случай че рецесията е тежка, те ще бъдат изцяло обезпечени ", изясни.

Синдикатите също обясниха защо застават зад концепциите за актуализация на бюджета.

" Първо: имаме увеличените на разноските в нужната степен, с цел да се покрият основите посоки, поради които искахме такава актуализация. Второ: Подкрепяме и философията на тази актуализация - тя не орязва други разноски за сметка на тези, които в този момент се приоритетизират или прибавят ", сподели Пламен Димитров от КНСБ.

" Получихме поддръжка да се усили квотата и за издаване на ваучери за храна. По отношение на пенсиите имаме единодушие за метода за презчисляване на пенсиите през тежестта на всяка година стаж. Това е извънредно значимо и всички, които са в законодателния орган би трябвало да го чуят ", добави той.

Средно с 12.5% ще се актуализират всички пенсии. Увеличението ще е посредством актуализацията на бюджета. Помощта към пенсионерите ще премине вместо в спомагателни пари всеки месец в по-високи пенсии. Те ще се усилят със приблизително 12,5%. Така минималната пенсия ще стане 340 лв., а оптималната 1500 лева

Сега следва актуализацията на бюджета да мине през парламентарните комисии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР